به گزارش راهبرد معاصر؛ وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی با صدور اطلاعیهای اعلام کرد که تمامی مقرری بگیرانی که در اسفند سال ۱۳۹۸ شغل خود را از دست داده و بیکار شده اند، ظرف ۲۴ ساعت پیامک درخواست شماره حساب برای واریز بیمه بیکاری را دریافت خواهند کرد.
بر این اساس متقاضیان باید پس از دریافت پیامک با مراجعه به سامانه ثبت درخواست بیمه بیکاری به نشانی https://bimebikari.mcls.gov.ir/ در اسرع وقت و حداکثر ۱۲ ساعت، نسبت به درج شماره حساب بانکی خود در یکی از بانکهای تعیین شده در سامانه اقدام کنند.
در این اطلاعیه تاکید شده مسئولیت اعلام صحت و سقم شماره حساب و انطباق آن با کد ملی برعهده فرد متقاضی است.
این اطلاعیه درخصوص متقاضیان بیکار شده در اسفند سال ۹۸ است اما فهرست افرادی هم که تاریخ بیکاری آنها در فروردین ماه سال ۹۹ بوده توسط سازمان تامین اجتماعی احصاء و آمارگیری شده و در آینده نزدیک برای این افراد نیز پیامکی مشابه ارسال خواهد شد.
پیش از این مسعود بابایی - مدیرکل حمایت از مشاغل و بیمه بیکاری وزارت کار - در گفت و گو با ایسنا از ثبت درخواست بیش از ۸۲۲ هزار نفر در سامانه بیمه بیکاری و تایید و پذیرش درخواست بیش از ۶۹۰ هزار مشمول دریافت بیمه بیکاری خبر داده بود.
به گفته وی، مشخصات کامل مشمولین بیمه بیکاری که تا پایان ۹۹.۱.۳۱ در سامانه ثبت نام کردهاند، پس از بررسی توسط سازمان تامین اجتماعی به ادارات کل تعاون، کار و رفاه اجتماعی ارسال و از طریق آنها به ادارات کل تامین اجتماعی استان ارسال می شود و برای مشمولین و غیرمشمولین که تا پایان ۹۹.۱.۳۱ ثبت نام کردهاند، پیامکی مبنی بر مشمول یا عدم مشمول بودن ارسال خواهد شد.
مدیرکل حمایت از مشاغل و بیمه بیکاری وزارت کار همچنین تصمیم گیری در خصوص متقاضیان بیکار شده در اردیبهشت ماه را منوط به تشکیل کارگروهی مرکب از نمایندگان وزارت کار، سازمان برنامه و بودجه، وزارت کشور و سازمان تامین اجتماعی اعلام کرده است.
برابر اعلام اداره کل حمایت از مشاغل و بیمه بیکاری وزارت کار، متقاضیانی که پیامک درخواست شماره حساب را دریافت کرده اند و در یکی از ۶ بانک سپه، رفاه، ملی، ملت، صادرات و تجارت حساب دارند باید به سامانه بیمه بیکاری مراجعه و شماره حساب را ثبت کنند.
هفته های گذشته علیرغم پیشبینی تسهیلات حمایتی و بیمه بیکاری برای کارگاهها و کارگران آسیب دیده از کرونا، انتقادهایی نسبت به عدم پرداخت تسهیلات و تاخیر در واریز بیمه بیکاری به کارگرانی که به دلیل تعطیلی کارگاهها خانه نشین شده اند، صورت گرفته بود که خوشبختانه سازمان برنامه و بودجه، اختصاص ۱۲۸۶ میلیارد تومان اعتبار از محل بخشی از منابع یک میلیارد یورویی صندوق توسعه ملی بابت تامین هزینه های مدیریت تبعات اقتصادی ناشی از شیوع ویروس کرونا به صندوق بیمه بیکاری سازمان تامین اجتماعی را در روزهای اخیر ابلاغ کرد.
پرداخت مقرری بیمه بیکاری ایام کرونا تنها به کسانی صورت می گیرد که مشمول قانون کار و قانون بیمه بیکاری و تابع قانون تامین اجتماعی باشند.
به گزارش ایسنا، با توجه به اطلاعیه وزارت کار، افرادی که مشمول دریافت مقرری بیمه بیکاری کرونا شده و پیامک وزارت کار برای درخواست شماره حساب واریز بیمه بیکاری به دست آنها رسیده باید در سریع ترین زمان ممکن و حداکثر ۱۲ ساعت به سامانه بیمه بیکاری مراجعه و شماره حساب بانکی خود را اعلام کنند.
پیش بینی می شود در صورت اعلام به موقع و ثبت شماره حساب تاییدشدگان نهایی متقاضی بیمه بیکاری، حداکثر تا عید فطر مبلغ بیمه بیکاری به حساب مشمولان واریز شود.
مسعود بابایی مدیر کل حمایت از مشاغل و بیمه بیکاری وزارت کاردر این باره گفت: تلاش می کنیم بیمه بیکاری مشمولان تا عید فطر واریز شود. لیست اسفند و فروردین ماه در اختیار تأمین اجتماعی قرار گرفته است و با توجه به اینکه یک وقفه ای در پرداخت داشتیم پرداخت مقرری بگیران با تأخیر بود. این تأخیر از سوی تأمین بودجه از سازمان برنامه و بودجه بود که 22 اردیبهشت ماه اعلام کردند که حدود 1286میلیارد تومان اعتبار برای بیمه بیکاری تخصیص داده شده است و در اختیار سازمان تأمین اجتماعی قرار گرفته است.
مدیر کل حمایت از مشاغل و بیمه بیکاری وزارت کار بیان کرد: طبق آخرین مذاکراتی که با سازمان تأمین اجتماعی داشتیم،شرایط برای درج حساب بانکی مهیا شده است. اگر متقاضیان در 6بانک حساب بانکی دارند اگر برایشان پیامک درخواست شماره حساب آمد, آنها تأیید شدگان نهایی هستند که بیمه بیکاری اسفند ماه به حساب آنها واریز می شود.
روزمزدها، نامتشکلترین بخش طبقه کارگر هستند که همین عدم اتحاد موجبات بیپناهی آنان را فراهم کرده است. آنها در شرایط شیوع کرونا شغل و درآمد اندک خود را از دست دادهاند. در واقع خیلی از آنها را در دستگاه تحلیلی باید در جمعیت بیکار قرار داد و مصداقی از عدول دولت از وظیفه خود مبنی بر «ایجاد اشتغال کامل» که در اصل ۲۸ قانون اساسی تصریح شده است.
طبیعی است که اصل ۲۸ قانون اساسی، در نظام سرمایهدارانه اصلی است برای اجرا نشدن و بیکاری هیچگاه به صفر نخواهد رسید.در شرایط کنونی در بین فهرست مشاغل آسیبدیده از کرونا نام بسیاری از بیثباتکاران به چشم میخورد که جمعیت بسیار کمتری مشمول بیمه هستند و در این ایام میتوانند روی بیمه بیکاری برای گذران عمر حساب کنند.بانک مرکزی اخیراً یک فهرست جدید از مشاغل آسیب دیده از کرونا منتشر کرده است.
این فهرست هم مبنای بانکهای عامل برای پرداخت تسهیلات قرار خواهد گرفت و هم مبنای پرداخت بیمه بیکاری.
این فهرست شامل مراکز تولید و توزیع غذاهای آماده اعم از رستورانها، بوفهها، طباخی، تالارهای پذیرایی، قهوهخانهها، اغذیهفروشیها (وزارت صنعت، معدن و تجارت)؛
مراکز مربوط به گردشگری شامل هتلها، هتلآپارتمانها، مجتمعهای جهانگردی و گردشگری، مهمانپذیرها، مهمانسراها، مسافرخانهها، زائرسراها، مراکز بومگردی، مراکز اقامتی، پذیرایی، تفریحی، خدماتی بینراهی و موزهها (وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی)؛
حمل و نقل عمومی مسافر برون شهری اعم از هوایی، جادهای، ریلی و دریایی (وزارت راه و شهرسازی)؛
حمل و نقل عمومی مسافر درون شهری (وزارت کشور)
دفاتر خدمات مسافرتی، گردشگری و زیارتی (وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی و سازمان حج و زیارت حسب مورد)؛
تولید و توزیع پوشاک (وزارت صنعت، معدن و تجارت)؛
تولید و توزیع کیف و کفش (وزارت صنعت، معدن و تجارت)؛
مراکز توزیع آجیل، خشکبار، قنادی، بستنی و آبمیوه (وزارت صنعت، معدن و تجارت)؛
مراکز، باشگاهها و مجتمعهای ورزشی و تفریحی (وزارت ورزش و جوانان)؛
مراکز و مجتمعهای فرهنگی، آموزشی، هنری و رسانهای (وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، وزارت آموزش و پرورش و وزارت علوم، تحقیقات و فناوری حسب مورد)؛
مراکز تولید، توزیع و فروش صنایع دستی (وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی)؛
مؤسسات خصوصی دارای پروانه بهرهبرداری از وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی که در حوزههای درمانی و تشخیصی اعم از آزمایشگاهی و پاراکلینیکی فعال هستند و آموزشگاههای رانندگی، آرایشگاهها، سالنهای زیبایی و گرمابه (وزارت صنعت، معدن و تجارت) خواهد بود.
از آنجا که مدیران حاضر نشدند تا کارگر صنعتی را به قرنطینه خانگی بفرستند و کمی از روند تولید در کارخانههای مهم که تولیدکننده ثروت در جامعه هستند، بکاهند، آنها مشمول بیمه بیکاری هم نیستند؛ مگر اینکه شرایط خیلی خاصی حاکم باشد که صاحب کارخانه تصمیم به تعطیلی گرفته باشد. به این ترتیب بیمه بیکاری که منابع آن از حق بیمه کارگران تامین میشود، مفری خواهد بود تا کارفرمایی که دچار کاهش سودآوری یا زیان شده است، دستمزدی به کارگران خود نپردازد و این پول را از جیب کارگران که در صندوق بیمه بیکاری ذخیره شده بود، تامین کند.
به گزارش ایلنا، بنابراین عمده کسانی که در این روزها بیمه بیکاری دریافت میکنند، کارگرانی هستند در واحدهای کوچک و متوسط اشتغال دارند. در این بین بیکاران و جمعیت بزرگ کارگران بدون بیمه از لیست حمایت بیمه بیکاری جایی ندارند.
بنابراین حتی در صورتی که دولت بیمه بیکاری را به کارگران بپردازد، نیز آنها با همین مبالغ نمیتوانند و امرار معاش کنند و ناگزیر باید به دنبال شغلی باشند. ضمناً تعداد ماههایی که به بیمهشدگان، مقرری بیمه بیکاری تعلق میگیرد، محدود است. بر اساس بند الف ماده ۷؛ جمع مدت پرداخت مقرری از زمان برخورداری از مزایای بیمه بیکاری اعم از دوره اجرای آزمایشی و یا دائمی آن برای مجردین حداکثر(۳۶) ماه و برای متأهلین یا متکلفین حداکثر (۵۰) ماه بر اساس سابقه کلی پرداخت حق بیمه و به شرح جدول میباشد.
اگر قرار باشد که این مدت افزایش یابد، باید توسط ستاد ملی مقابله با کرونا مصوب شود.هنوز مشخص نیست افرادی که تمام تعداد ماههای مقرر شده برای بیمه بیکاری را دریافت کردهاند، مشمول بیمه بیکاری میشوند یا نه و هنوز توضیح دقیقی در این رابطه در دست نیست. بنابراین بهتر است که این متقاضیان نیز در سامانه ثبت نام کنند.
مسئله دیگر اینکه طبق گفته مسعود بابایی (مدیرکل اشتغال و بیمه بیکاری وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی)؛ از آنجا که اعلام شده مصوبات ستاد ملی کرونا، به منزله مصوبات شورای عالی امنیت ملی خواهد بود، تصمیم نهایی در خصوص مبلغی که به کارگران بابت بیمه بیکاری باید پرداخت شود، از سوی ستاد مقابله با کرونا مصوب و اجرایی میشود، کارگران بابت بیمه بیکاری الزاماً همان مبلغ بیمه بیکاری عادی را دریافت نمیکنند.بنابراین مبلغ بیمه بیکاری کرونا از آنچه در قانون بیمه بیکاری آمده کمتر خواهد بود. این قاعده در مورد کارگرانی که آسیب دیده از کرونا نیستند، صادق نیست.
به گزارش ایلنا، در شرایط عادی بر اساس ماده۶ قانون بیمه ببیکاری؛ میزان مقرری روزانه بیمه شده بیکار معادل (۵۵%) متوسط مزد یا حقوق و یا کارمزد روزانه بیمه شده میباشد. به مقرری افراد متأهل یامتکفل، تا حداکثر (۴) نفر از افراد تحت تکفل به ازاء هر یک از آنها به میزان (۱۰%) حداقل دستمزد که امسال حدوداً ۱۸۳ هزار تومان است، افزوده خواهد شد. در هر حال مجموع دریافتیمقرریبگیر نباید از حداقل دستمزد، کمتر و از (۸۰%) متوسط مزد یا حقوق وی بیشتر باشد.
به هر حال آنچه اهمیت دارد این است که بیمه بیکاری باید بتواند زندگی حداقلی یک کارگر را تامین کند. اگر این مقرری آنقدر اندک باشد که کارگر نتواند زندگیاش را تامین کند، مجبور میشود در بحران بیکاری از خانه بیرون بزند و به سراغ راهی برای امرار معاش باشد. طبیعی است که در بحران بیکاری وضعیتی تناقضآمیز را شاهد خواهیم بود که خود میتواند بحرانزا باشد.
بنده شاغل فرودگاه بودم وبه دلیل اتمام قرارداد درپایان اسفند 98قطع همکاری شده بااینجانب لذا کمتراز یک هفته اقدام به ثبت نام در سامانه ی بیمه بیکاری کردم وبامراجع به اداره کار و امور اجتماعی ضمن تشکیل پرونده واعلام شماره حساب درسامانه بعداز گذشت تقریبا 100روزتاکنون هیچگونه حقوقی دریافت نکرده ام وبامراجعه مجدد به مرکز اداره کار و امور اجتماعی ضمن اعلام پیگری مسئول بیمه گری عنوان کردن که نیاز به مراجعه حضوری نیست وشما قبلاً درسامانه ثبت نام شده بودید دیگر نیازی به پیگری به اداره جات نیستید وحقوق شما واریز خواهد شد
سوال آیا بنده طبق دستورالعمل سازمان نباید پیگری حضوری کنم ؟
وچرا تاالان هیچگونه حقوقی به حساب من واریز نگردیده؟
وبنده که بدلیل اتمام قرارداد بصورت صلح وبدونه شکایت اقدام کردم چه مدت حقوق بیکاری شامل من میشود وکی؟